1.1.09

Älä tapa.

Viides käsky on yleensä päässyt kultasijalle, kun olen kysynyt rippikoululaisilta, mikä käskyistä on helpoin noudattaa. Se vaikuttaa yksinkertaiselta, harvapa meistä ihan vakavissaan aikoo ketään tappaa, saati sitten toteuttaa aikeensa. Mutta mitä enemmän tämän käskyn merkitykseen pureutuu, sitä vaikeammaksi sen noudattaminen käy.

Jumala on luonut meidät ja kaiken muun elämän. Hän on elämän lähde ja ylläpitäjä. Siksi kuuliaisuus Jumalalle tarkoittaa elämän kunnioittamista. Jumalan kuvan vahingoittaminen tavalla tai toisella rikkoo viidettä käskyä vastaan. Tappaminen voi olla paljon muutakin kuin toisen hengen konkreettinen riistäminen. Voimme tuhota toista ihmistä paitsi fyysisellä väkivallalla, myös henkisesti ja hengellisesti.

Jeesuksen eettinen opetus on tiukkaa. "Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: 'Älä tapa.' Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: 'Senkin hölmö', on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: 'Sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen." Matt.5:21-22

Toisen solvaaminen, pahan toivominen lähimmäiselle tai ylimielisyys ovat kaikki rikkomuksia viidettä käskyä vastaan. Tämän käskyn kohdalla olemme synnin ytimessä, sillä synti houkuttaa meitä toimimaan vastoin elämää sen sijaan, että puolustaisimme sitä. Synti saa meidät toimimaan lähimmäisellemme vahingoksi oman hyötymme kasvattamiseksi.

Jumala on luonut meidät rakkaudessaan ja haluaa, että rakastamme toisiamme ja pidämme huolta toisistamme sen sijaan, että yritämme edetä kyynäpäätaktiikalla. Hän ei kuitenkaan jättänyt tätä meidän harteillemme, koska tietää, että olemme erehtyväisiä. Siksi Jumala tuli ihmiseksi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani." Joh.14:6.

Jumala suojelee elämäämme, myös suojaamalla meitä toisiltamme. Hän ei kuitenkaan tyydy siihen, että luo meidät elämään ja ylläpitää elämäämme tässä maailmassa. Hän lupaa meille myös ikuisen elämän, saamme syntyä uudesti elämään, jossa ei ole kipua, kärsimystä, murhetta, elämään, jossa emme enää tarvitse tätä, emmekä muitakaan käskyjä.

"Jumala itse on heidän luonaan,ja hän pyyhkii heidän silmistään joka ainoan kyyneleen. Kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut." Ilm.21:3-4

9 comments:

  1. Minua on askarruttanut se, että "Älä tapa" voidaan kääntää "Älä murhaa", ja käännetäänkin näin joillakin muilla kielillä. Olemmeko ehkä rakentaneet jonkinlaisen humanistisen ajattelutavan tappo-käännöksen pohjalta? Kautta Raamatun murhaaminen on tuomittava teko, mutta tappaminen esim. sodassa tai rangaistuksena rikoksesta ei.

    ReplyDelete
  2. Itselleni vielakin vaikeampaa on oppia antamaan anteeksi hanelle, joka 'tappoi', tuhoi pienin elein, sanoin, kaytoksellaan. Tasta olen oppinut, etta elama on jatkuvia pienia 'surutoita' taynna. Mutta pienesta tai suuremmastakin surutyosta oppii ja anteeksi antaminenkin on asia, jonka voi oppia ( tai sen pyytaminen ).

    Mielenkiintoinen kirjoitus jalleen.

    Rauhallista Uutta Vuotta sinulle Pikkupapi ja onnea opintoijesi loppusuoritukseen. :)

    ReplyDelete
  3. Hienoa pikkupappi, löysin osoitteesi nyt evl.fi-sivustolta! Mulla on ihan samoja kokemuksia rippikoululaisten kanssa. Ensin huoahdetaan helpotuksesta, että ollaan onnistuttu täydellisesti edes yhden käskyn kohdalla, kunnes karu totuus paljastuu... Siunausta ja iloa!

    ReplyDelete
  4. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Ihanaa löytää netistä hengellistä pohdiskelua!

    ReplyDelete
  5. Ehkä ei niin helppo toteuttaa kun miltä noin päällepäin näyttää. "Älä tapa." Mahtaisko tarkoittaa myös eläimien tappamista ja jokainen, joka syö lihaa tappaa eläimiä.

    ReplyDelete
  6. Erkki: En usko, että tuo käsky sinänsä koskee eläinten tappamista, koska Vanhassa testamentissa kuitenkin on pitkät selitykset siitä, mitä eläimiä saa syödä ja mitä ei ja eläimiä myös uhrataan. Kuitenkin velvoitus elämän kunnioittamiseen voidaan mielestäni siinä mielessä laajentaa eläimiin, että niitä tulee kohdella hyvin ja teurastaminen tulee suorittaa mahdollisimman kivuttomasti ja nopeasti.

    Rilla: En valitettavasti osaa hepreaa niin, että osaisin ottaa kantaa käännösasiaan. Toisaalta lainaamani Uuden testamentin kohta esittää aika tiukan tulkinnan 5. käskystä, eli ei tällainen tulkinta kovin uusi ole.

    ReplyDelete
  7. Hei pikkupappi!

    Olen haastanut sinut blogissani! Voit kyllä vastata myös toisessa blogissa, jos haluat pitää tämän ammatillisena. Enkä suutu, vaikka et vastaisikaan...

    ReplyDelete
  8. Piipahtamassa taalla luonasi katsomassa oletko kirjoittanut uutta :)

    Mukavaa viikonloppua toivotellen ja kiitos kommentistasi blogillani :)

    ReplyDelete