23.12.08

Seimellä

Minun on ollut vaikeampi löytää juhlan kristillistä sanomaa jouluna kuin pääsiäisenä. Joulu on niin monella maulla kuorrutettu, että ytimen esiin kaivaminen on työläämpää kuin pääsiäisenä.

Lisäksi jouluun sisältyy enemmän hässäkkää, korttien lähettämistä, lahjojen hankkimista/valmistamista, ruokien ja muiden kanssa hyörimistä. Pääsiäisenä on helpompaa rauhoittua ristin ja tyhjän haudan ääreen. Pääsiäisenä Jeesus tuntuu tekevän jotain merkittävää, kun taas jouluna hän syntyy niin kuin me kaikki, mitäpä ihmeellistä siinä nyt on.

Kuitenkaan meillä ei olisi pääsiäistä ilman joulua. Jeesus ei olisi voinut sovittaa syntejämme, eikä nousta kuolleista, jos hän ei ensin olisi syntynyt maailmaan. On huomionarvoista, ettei Jumala päättänyt hypätä suoraan aikuisuuteen, pikakelauksella kärsimään, kuolemaan ja nousemaan takaisin taivaaseen. Hän valitsi pidemmän, vaikeamman ja nöyremmän tien. Kaikkivaltias ja pyhä Jumala tuli pieneksi, rääkyväksi ja ryppyiseksi rääpäleeksi likaiseen talliin.

Pekka Simojoki on todennut, että Jeesus-lapsesta on helpompi puhua ja laulaa kuin aikuisesta Jeesuksesta. Vauva on pieni ja suloinen, eikä tunnu vaaralliselta. Seimen lapsi ei haasta meitä samalla tavalla kuin välillä kiivaastikin opettava ja meidän puolestamme kuolemaan valmis Jeesus.

Kuitenkin Jeesus oli jo vauvana niin vaikutusvaltainen, että Herodes koki hänet uhkana omalle kuninkuudelleen. Tosin meidän joulukuvaelmissamme ja -lauluissamme keskitytään usein enemmän aasien ympäröimään perhepotrettiin.

Kuitenkin Jeesus jo vauvana muutti ihmisten elämiä. Hänen äitinsä elämä mullistui täysin, samoin Joosefin. Vanha Simeon sai Jeesuksessa kokea saamansa lupauksen täyttymyksen, hän sai nähdä Herran ennen kuolemaansa. Myös paimenet saivat kokea ikimuistoisia asioita. Vai mitä sanotte taivaallisen sotajoukon ilmestymisestä ja enkelin ilmoituksesta, joka johti heidät vaatimattomaan talliin.

Vaikka Jeesus oli vain pieni ja avuton vauva, vanhempiensa hoivasta riippuvainen siinä kuin kuka tahansa ihmislapsi, hänessä oli jotain, joka sai niin paimenet, profeetat kuin maan viisaatkin kumartamaan häntä. Hänestä säteili Jumalan rakkaus, lähelle tuleva, itsensä ja oman kunniansa kieltävä, rinnalla kulkeva rakkaus.

Jumala rakastaa meitä niin paljon, että luopui kaikesta, mitä hänellä on ja tuli pieneksi ja haavoittuvaksi päästäkseen lähellemme. Mistä me olemme valmiita luopumaan rakkauden vuoksi?

"Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra." Luuk.2:10-11

8 comments:

  1. Kirjoitat niin vahvasti, etten oikein osaa edes kommentoida. Mutta annoit ajattelemisen aihetta.

    Joulurauhaa sinulle!

    ReplyDelete
  2. Pikkujutun kanssa samaa mielta.

    Huomenna Jeesus vauva lasketaan seimeen (tuohon vieressa olevaan keraamiseen, kauniin siniseen) ja sita siina sitten ihmetellaan lasten kanssa. Pienia ovat, mutta pienta ideaa kuka Jeesus vauva on ja hanen vierellaan ovat 'papa ja maman de Jésus'. ;) Nain virkkoi nuorimmaiseni, 2.5 v. ;)

    Sinullekin hyvaa joulua :)

    ReplyDelete
  3. Rauhallista joulua ja siunausta uuteen vuoteen 2oo9!

    ReplyDelete
  4. Samaisen seimen äärellä ihmetellen...

    Joulun ja uudenvuoden siunauksia toivotellen...

    riikka

    Amen ajatuksillesi.

    ReplyDelete
  5. Olipas kaunis kirjoitus! Tänä vuonna olen eritysiesti miettinyt sitä, miten vahvasti enkelit olivat mukana joulun tapahtumissa. Ensin ilmestyminen Marialle, sitten Josefille unessa ja sitten vielä paimenille. Lisäksi Jumala varoitti Itämaan tietäjiä palaamasta samaa reittiä. Jumala on oikeasti läsnä voimakkaasri joulun tapahtumissa, jos me emme anna sen peittyä kaiken epäolennaisen keskelle. Kyyneleet tulivat silmiini jouluaattona seuratessani pienimmän paimenen polvistumista Jeesus-vauvan edessä. Hän varmasti uskoi siihen, että vauva on kuningas!

    ReplyDelete
  6. Miten voin ilmoittautua tämän blogisi lukijaksi? T: Tekninen käsi

    ReplyDelete
  7. Kun kirjaudut sisään osoitteessa blogger.com, avautuvan sivun alareunassa pitäisi olla lista lukemistasi blogeista ja siihen lisäämällä pääsee "virallisesti" lukijaksi :D

    ReplyDelete
  8. Kävin tsekkaamassa ajan kuluksi blogilistan evl.fi -sivustolla. Siellä oli aika vähän sekä houkuttelevia että usein päivittyviä blogeja. Käy ihmeessä ilmoittamassa "pikkupappi" sinne. Sieltä löytyy ohjeet, miten voi antaa vihjeen blogista.

    ReplyDelete