3.8.07

Kerro, kerro, kuvastin...

Rippileiri keskellä metsää. Ei televisiota, tietokonetta, ei suihkua, ei vaatteiden valitsemista peilin edessä. Viikko mökkiolosuhteissa 30 teini-ikäisen kanssa ei ensi kuulemalta ollut houkutteleva ajatus. Kuitenkin se muodostui mitä vapauttavimmaksi kokemukseksi.

Kun edessä ei olekaan mainosten kuvia ihanneihmisistä, eikä peili tule vastaan kymmentä kertaa päivässä, alkaa oma ulkoinen olemus ja sen muka-tärkeys unohtua. Aamupesulla peilinä on metsä, päivän mittaan työtoverin, isosen tai leiriläisen kasvot. Ulkonäkö-kysymysten tilalle tulee kysymys siitä, minkälaista kuvaa luonto ja lähimmäinen minusta heijastavat.

Ihminen on tehty osaksi luomakuntaa. Asfaltin keskellä oma rooli luomakunnan osana ja riippuvuus luomakunnan hyvinvoinnista hämärtyy. Metsän keskellä, jossa pesuvesi tulee kaivosta ja virkistäytyminen tapahtuu järvessä, puhtaan luonnon tärkeys tulee käsinkosketeltavaksi. Lähettyvillä ei ole vedenpuhdistamoa, joten on parasta olla saastumatta elämän eliksiirin lähteitä.

Niin luonto kuin lähimmäinenkin ovat ankaria peilejä. Jos niihin katsoo rehellisesti, joutuu kohtaamaan oman keskeneräisyytensä. Yksikään meistä ei näe peilistä täydellistä ihmistä. Kuitenkin, kun katsomme peiliin, näemme siellä Jumalan kuvan. "Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi..." (Gen1:27) Näemmepä heijastuksemme sitten luonnossa, lähimmäisessä tai kylpyhuoneen peilissä, on meitä vastassa Jumalan kuva, rakkauden kuva.

Jokainen meistä on rakkaudesta luotu, rakkauden kohteeksi ja rakastajaksi tarkoitettu. Meidän rakkautemme ja kykymme olla yhteydessä Rakkauteen on vajavaista. Meissä on heijastus Jumalasta, mutta kukaan meistä ei ole täydellinen Jumalan kuva. Saamme kuitenkin olla toisillemme paitsi peileinä, jotka näyttävät ihmisen rikkinäisyyden, myös peileinä, jotka vajavaisina heijastavat täydellistä rakkautta. "Jumala on rakkaus. Se, joka pysyy rakkaudessa, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä." (1.Joh.4:16b)

Rippileiri keskellä metsää. Mustikat suojärven rannassa kertovat hennosti siitä, kuinka luomakunta huolehtii vajavaisesta valtiaastaan, Jumalan heijastuksesta.

No comments:

Post a Comment