2.11.08

Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä

Jumala on pyhä, samoin hänen nimensä. Siksi sitä ei tule käyttää sellaisessa tarkoituksessa, joka sotii sen pyhyyttä vastaan. Emme saa kirota, manata tai uhota Jumalan nimessä, emmekä vannoa hänen nimeensä väärissä tarkoituksissa. Ylipäätään Jumalan nimeen vetoaminen tai Jumalan nimissä toimiminen oman edun tavoittelemiseksi halventaa ja loukkaa Jumalaa. Jumalan nimissä tulee edistää rakkautta, ei itsekkäitä päämääriä.

Jumalan nimi on korkein maailmassa, se ei ole mikä tahansa sana tai nimi, jota voi huudella, miten sattuu. Jumalan nimen halventamista on myös se, jos korotamme jonkun toisen nimen yhtä korkealle.

Joku on viisaasti sanonut, että sanat luovat todellisuutta. Se, mitä me puhumme, muuttaa elämäämme ja todellisuuttamme. Sama pätee myös Jumalan nimen käyttöön. Jos me käytämme Jumalan nimeä kunnioittaen ja tunnustaen sen pyhyyden, se vaikuttaa siihen, minkälainen suhde meillä on Jumalaan.

Jumalan nimen väärinkäyttö taas etäännyttää meitä Jumalasta ja muuttaa todellisuuttamme vähemmän Jumalan valtakunnan kaltaiseksi. Se, miten puhumme Jumalasta, määrittää suhdettamme häneen. Aivan kuten ihmissuhteissakin.

Se, että Jumala kieltää meitä käyttämästä hänen nimeään väärin, ei kuitenkaan saa johtaa siihen, ettemme uskalla lausua hänen nimeään lainkaan. Jeesus sanoo Johanneksen evankeliumissa näin: "Totisesti, totisesti: joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin. Minä menen Isän luo, ja mitä ikinä te pyydätte minun nimessäni, sen minä teen, jotta Isän kirkkaus tulisi julki Pojassa." Joh.14:12-13

Jumala on luvannut, että saamme huutaa hänen nimeään, kun tarvitsemme apua. Saamme uskoa, että Jeesuksen nimessä voi tapahtua ihmeitä. Silloin, kun Jumalan nimeä käytetään hänen tahtonsa mukaan, se on oikeassa käytössä.

Meillä on rakastava ja armollinen Jumala, joka haluaa, että lähestymme häntä. 1. Johanneksen kirjeessä sanotaan seuraavasti: "Katsokaa, kuinka suurta rakkautta Isä on meille osoittanut: Me olemme saaneet Jumalan lapsen nimen, ja hänen lapsiaan me myös olemme."

Jumala on Isämme ja meidät on kasteessa kutsuttu nimeltä hänen lapsikseen. Nimi on siis merkityksellinen asia myös meille. Jumalan lapsina saamme tuoda kaikki asiamme hänelle.

Meidän Jumalamme ei ole epämääräinen hahmo avaruudessa, eikä etäinen patsas tai kuva. Jumalallamme on nimi, oikeastaan monia nimiä, ja me saamme kutsua häntä nimeltä. Jumala on pyhä ja salattu, mutta hän on myös meille tuttu ja meitä lähellä.

"Kiittäkää Herraa, huutakaa avuksi hänen nimeään, kertokaa kansoille hänen suurista teoistaan! Laulakaa hänelle, ylistäkää häntä, kertokaa hänen ihmetöistään. Ylistäkää hänen pyhää nimeään! Iloitkoot kaikki, jotka etsivät Herraa! Turvautukaa Herraan ja hänen voimaansa, etsikää aina hänen kasvojaan." 1.Aik.16:8-11

No comments:

Post a Comment