18.9.08

Kaipuu yhteyteen


Eräs hankalimpia kristilliseen uskoon liittyviä asioita on kolminaisuusoppi. On vaikea hahmottaa, kuinka Jumala voi olla yksi ja samaan aikaan kolme. Kolmesta persoonasta puhuminen saattaa kuulostaa jopa skitsofreeniseltä. Kolminaisuusoppia selitetään usein vertauksin, esimerkiksi niin, että Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat kuin ikkunoita samaan huoneeseen. Jokaisesta näkyy sama huone, mutta eri kulmasta.

Perimmiltään lienee kyse siitä, että Jumala on yhteyttä. Koska Jumala on olemukseltaan yhteyttä, on myös meidät luotu yhteyteen, olemmehan Jumalan kuvia. Meidät on tarkoitettu olemaan yhteydessä sekä Jumalaan että toisiin ihmisiin.

Yhteydenkaipuumme näkyy monessa asiassa. Radio tulvii rakkauslauluja, joissa joko hehkutetaan rakkauden ihanuutta tai surraan sen menettämistä. Yksi eniten masennusta ja ahdistusta aiheuttavista asioista ihmiselämässä on yksinäisyys, yhteyden puute. Yksinäisyys luo ihmiseen tyhjiön, jota ei voi täyttää millään muulla kuin rakastetuksi ja nähdyksi tulemisen kokemuksella.

Jos Jumala on yhteyden Luoja, on hänen vastavoimanaan yhteyden rikkoja. Kreikan paholaista tarkoittava sana, diabolos, tarkoittaa tarkkaan käännettynä erilleen heittäjää. Paholainen siis pyrkii rikkomaan yhteyttä, niin ihmisten keskinäistä kuin ihmisen ja Jumalan välistäkin.

Tämä tapahtuu eri tavoin, paholainen saattaa kylvää riitaa tai syöttää meille vääristyneitä ajatuksia Jumalasta tai toisista ihmisistä. Riidankylväjän vaikutuksesta näemme toisissamme pahaa, emmekä hyvää. Jumala taas vaikuttaa meissä rakkautta, joka luo yhteyttä ja auttaa meitä hyväksymään toisemme. Siksi puhutaan myös kristittyjen yhteydestä.

Meidät on luotu yhteyteen, mutta synnin vaikutuksesta emme voi tässä elämässä elää täydellisessä yhteydessä Jumalaan, emmekä toisiimme. Meissä on rakkauden lisäksi myös riidan siemen, joka aiheuttaa säröjä suhteissa lähimmäisiimme ja suhteessa Jumalaan.

Jumala on kuitenkin niin vahvasti yhteydenrakentaja, että hän laskeutui alas taivaasta kulkemaan ihmisten rinnalla, käymään läpi kaiken yksinäisyyden ja kärsimyksen, jotta me saisimme elää yhteydessä häneen.

Jeesuksen vuoksi Riidankylväjällä ei ole lopullista valtaa, Jumala on korjannut katkenneen yhteyden. Sen tähden saamme joka sunnuntai nauttia messussa yhteyden ateriaa, ehtoollista. Se yhdistää meidät Kristukseen ja muihin kristittyihin. Elämän leipä tarjoaa yhteyttä, joka kantaa yli kuoleman.

"Jos me vaellamme valossa, niin kuin hän itse on valossa, meillä on yhteys toisiimme ja Jeesuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä." 1.Joh.1:7

"Oi Herra, jos mä matkamies maan
lopulla matkaa nähdä sun saan!
Oi, jos mä kerran
näkisin Herran
kunniassaan!

Sinua kaipaa sydämeni,
sun puolees huutaa mun henkeni.
On yksin tästä
sen ikävästä
kyyneleni.

Muut kaikki hylkää, vaan sinä et.
Autuuden särkyneet sydämet
sinulta saavat,
sä luet haavat
ja kyynelet."

-Wilhelmi Malmivaara (virsi 631:1-3)

1 comment:

  1. Amen, pikkupappi,kyllä olet jo ihan valmis vihkimykseen. Laitanko Eero-piispalle viestiä...?

    Diabolos on sangen osuva nimi Paholaiselle. Onneksi Jumalan rakkaus voittaa kuitenkin ja rukouksessa on uskomaton voima!

    ReplyDelete