10.3.08

Tunnetta vai tekoja

Rakkauden kaksoiskäsky ja kultainen sääntö ohjaavat meitä rakastamaan lähimmäistämme niinkuin itseämme ja tekemään hänelle, mitä tahtoisimme itsellemme tehtävän. Nuo kauniit ihanteet tuntuvat kuitenkin usein käytännössä vaikeilta toteuttaa. Läheisiä ihmisiä vielä auttaa ihan mielellään, ainakin, jos heidän ongelmansa ovat yksinkertaisia ratkaista. Mutta Raamattu opettaa meille, että jokainen ihminen on meidän lähimmäisemme. Olemme siis yhtä lailla velvoitetut rakastamaan lähikaupan kassaa, kulmakapakan kanta-asiakkaita ja sitä työ- tai opiskelupaikan besserwisseriä, joka haluaa aina olla oikeassa.

Meille syötetään jatkuvasti eri viestimissä kuvaa siitä, mitä rakkaus on. Useimmiten rakkaus kuvataan romanttisena huumana, jonka elokuvan loppuessa oletamme kestävän ikuisesti, koska tarina katkaistaan ennen huuman loppua. Siksi miellämme rakkauden helposti pelkäksi tunteeksi, ja vieläpä voimakkaaksi ja positiiviseksi sellaiseksi. Puhuuko Raamattu siis siitä, että meidän pitäisi katsoa ympärillämme olevia ihmisiä vaaleanpunaisten lasien läpi ja tuntea helliä tunteita heitä kohtaan?

Romanttinen kiiltokuva rakkaudesta antaa meille sen mallin, että ensin on tunne ja sitä seuraavat teot. Kun rakastumme tai rakastamme, alamme osoittaa rakkauttamme kauniin sanoin ja elein. Väitän kuitenkin, että rakkaus saattaa välillä toimia pikemmin päinvastoin. Minun on vaikea tuntea mitään hellää kadulla makaavaa ja haisevaa miestä kohtaan. Jos siis tekoni riippuvat tunteistani, tulen tuskin auttaneeksi häntä. Jos sen sijaan otan vakavasti Raamatun käskyt, tiedän, että velvollisuuteni on auttaa. Rakkaudesta tulee silloin jotain enemmän kuin hilpeä fiilis. Siitä tulee elämääni ohjaava ja kannatteleva periaate.

Suurinta rakkautta ei ole se, että teemme sitä, mikä meille on mieluista. Suurempaa rakkautta on se, että tingimme omasta mukavuudestamme ja teemme - vaikka vastentahtoisestikin - jotakin hyvää toiselle ihmiselle. Oli se sitten kadulla makaavan nostamista pystyyn tai kaikkitietävän kollegan hyväksymistä sellaisenaan. Kenties se, että valitsemme rakkauden toimintatavaksemme, saa meidät aikanaan myös sydämessämme rakastamaan lähimmäisiämme. Vastenmieliseltä tuntuneen kadulla makailijan pystyyn auttaminen saattaa saada meidät näkemään hänet ihmisenä. Tai ärsyttävän kaikkitietävyyden alta saattaa paljastua hyväksyntää kaipaava ja sen saatuaan miellyttävä työtoveri.

Rakkaus synnyttää kyllä tekoja, mutta teot voivat myös synnyttää rakkautta.

"Siitä me olemme oppineet tuntemaan rakkauden, että Jeesus antoi henkensä meidän puolestamme. Samoin olemme me velvolliset panemaan henkemme alttiiksi veljiemme puolesta. Jos joku, jonka toimeentulo on turvattu, näkee veljensä kärsivän puutetta mutta sulkee häneltä sydämensä, kuinka Jumalan rakkaus voisi pysyä hänessä?Lapseni, älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa." 1.Joh.3:16-18

6 comments:

  1. Rakkautta on niin monenlaista niinkuin on elämäkin rikasta. Media-alan tuuppaama kuva onkin aikas kapea-alaista...yllättävän köyhää näkemystä alalta jolla ois konstit.

    ReplyDelete
  2. Hyviä huomioita. Olen itse jopa toiminut tuolla tavalla. Tietoisesti tekojen kautta vaikka ei ole välttämättä huvittanutkaan. Jotkut pitävät sellaista jopa laskelmoivana. Miten voi tehdä "hyvää" ilman voimakasta tunnelatausta. Kyllä voi. Tekee vaan.

    Jos ihminen odottelee fiilistä, jää moni asia tekemättä. Hyvä tulee kyllä aikanaan takaisin. Ja siinä mielessä "tarkoitus pyhittää keinot".

    ReplyDelete
  3. Tuohon laskelmointiin liittyen... helposti myös ajatellaan, et jos tekee jollekulle toiselle jotain hyvää ja siitä tulee itselle hyvä mieli, ni motiivi lopulta on itsekäs: hyvän mielen saaminen, eikä toisen auttaminen. Mutta onko syy-seuraus-suhteen pakko olla näin päin?

    ReplyDelete
  4. Entäs jos tulisi paha mieli ;-)? Onhan siitä kansanperinteessä "Lääke on hyvää kun se on pahaa". "Kaikki hyvältä maistuva on epäterveellistä."

    ReplyDelete
  5. Tuntui hyvältä saada pienet sisarukset perheeseen. Tuntui pahalta kun toinen sisaruksista oli niin tarvitsevainen ettei omat voimavarat riittäneet. Tuntui hyvältä kun tarvitseva sai uuden hänelle sopivamman paikan. Vieläkin tuntuu pahalta kun on joutunut tietoisesti luopumaan. Minusta rakkauteen liittyy suuria tunteita, suuria tekoja, pieniä tunteita ja pieniä tekoja.

    ReplyDelete
  6. Rakkaus synnyttää kyllä tekoja, mutta teot voivat myös synnyttää rakkautta. - ÄÄRIMMÄISEN HYVIN SANOTTU!

    ReplyDelete